miercuri, 6 ianuarie 2016

Sejur Croatia



            In vara anului 2015, odata cu obtinerea unei vacante de 21 de zile, mi-am propus sa vizitez o parte din tarile teritoriului European. Am inceput cu Grecia iar a doua desinatie aleasa de mine a fost Croatia.
           La inceput nu stiam multe lucruri despre aceasta tara. Stiam doar despre influentele austro-ungare si despre cea a URSS-ului. Nu mi-am imaginat niciodata ca ma voi indragosti de peisajul verde al Croatiei si, bineinteles, de oamenii care locuiesc in acel teritoriu. Inainte de plecare m-am interesat despre zonele turistice din Croatia. Am gasit foarte multe informatii importante si sfaturi de la alte persoane care au ajuns in acea tara.
          Am plecat din Aeroportul Otopeni in jurul orei 11:00 si am ajuns destul de rapid in Zagreb. Daca nu doriti sa mergeti cu avionul pana in Croatia puteti alege autocarul. Sunt convins ca din autocar veti putea vedea mult mai multe peisaje superbe.
         Ajuns in Zagreb am avut norocul sa gasesc un taximetrist super prietenos si un bun cunoscator de engleza. Am vorbit cu el despre anumite lucruri si am aflat ca tara se afla intr-un curs de dezoltare alert si cea mai buna zona pentru a-mi incepe calatoria este chiar capitala tarii. Acesta mi-a recomandat si un hotel unde am ramas timp de 3 zile. Preturile in Croatia sunt foarte asemanatoare cu cele din Romania. Pentru inceput am vizitat orasul-capitala Zagreb, un oras destul de mare si cu o arhitectura a cladirilor clasica, foarte aproapiata cu cea din Ungaria.
       Dupa 3 zile in care am vizitat capitala Croatiei m-am hotarat sa pornesc la drum si sa merg la cele mai importante zone turistice ale tarii. Prima mea destinatie, dupa orasul Zagreb, a fost Parcul Național Lacurile Plitvice. In acest parc veti intalni un peisaj de neuitat. Parcul este format din foarte multe lacuri iar verdele crud si cascada Veliki Slap va vor incanta privirea. O alta destina turtistica aleasa de mine a fost Insula Brac. Aici va puteti bucura de apa albatra a marii de pe plaja Zlatni Rat si de o cafea excelenta servita aproape de plaja.
      In ultima zi am ajuns in orasul Split unde am vizitat Palatul lui Diocletian, o cladire impunatoare care ilusteaza puterea vechiului Imperiu Roman. In orasul Split puteti vizita multe alte obiective turistice. Orasul e renumit si pentru sportivii antrenati aici.
     Cu mult regret am parasit in cea de-a saptea zi Croatia. Sunt  foarte multe zone de vizitat in aceasta tara minunata. Va recomand sa alocati cateva zile pentru a vizita Croatia si va garantez ca nu ve-ti regreta.
     
          

Croaziere de la MSC prin info-croaziere.ro

MSC este una dintre cele mai mari si cele mai rapide  linii de croaziera din lume, care opereaza unele dintre cele mai noi nave pe mare. Toate navele MSC sunt decorate cu gust,  cu marmura italiana rafinata si accente de lemn fin. Oaspetii vor gasi o multime de facilitati, inclusiv saloane decorate magnific si showroom-uri, cazinouri mari si camere de luat masa pentru nefumatori.

MSC este specializata in itinerariile mediteraneene unde se poate observa familiaritatea cu regiunea, atat pe nava cat si in afara acesteia. Curse transatlantice sunt, de asemenea oferite, prin itinerarii pentru Europa de Nord, Caraibe, Africa de Sud si America de Sud. Oaspetii  de la bord vor gasi o ambianta in primul rand europeana, precum si preparate din bucataria conceputa pentru palete europene. Pentru a gazdui clienti internationali, anunturile sunt facute in patru limbi.

Filozofia de serviciu a personalului este mult mai rezervat decat cea pe care oaspetii ar pute-o gasi la bordul unei linii de croaziera in America de Nord, sau in alte  itinerarii europene. Restaurantele de pe vasele de croaziera MSC urmeaza obiceiul european, astfel incat cina este servita seara mai tarziu . Moneda utilizata la bordul navelor MSC poate varia in functie de itinerar.

De obicei moneda  la bord in Marea Mediterana este euro, dar pentru a nu exista nici o neintegere, inainte de realizarea unei rezervari pe o croziera MSC este de preferat o confirmare a monedei utilizate pe acea nava.